Wedstrijdverslagen zaterdag 10 september 2022

Westergo 1 - DTL 1

Dtl 1 speelde zaterdag 10 september uit tegen Westergo is Bolsward.
DTL 1 had een goede start, want we hadden in het begin een voorsprong van 5-0.
Daarna scoorden de tegenstanders een doelpunt, maar DTL scoorde er gelijk weer twee bij waardoor het 1-7 stond.
In de rust was de stand 3-8.
Na wat ranja en thee gingen we met volle moed de tweede helft in.
De eerste beste aanval werd er gelijk door DTL gescoord doormiddel van een afstandsschot.
Daarna kreeg DTL een doorloopbal tegen waarna de 4-9 werd.
DTL kreeg weer nieuwe energie door twee wissels. Waarna de stand 5-12 werd. Uiteindelijk heeft DTL 1 met 8-16 gewonnen! En daar hebben wij uiteraard een biertje gedronken.
Volgendeweek speeld DTL 1 thuis tegen Waterpoort om 15:30 uur, tot dan!


WSS 3 - DTL 2

De gemiddelde amateursporter zal zich in het volgende verslag kunnen herkennen. Voor degenen die iets minder beeldend vermogen hebben zal ik de situatie schetsen. Je stapt op een verassend mooie zaterdagmiddag om 12.00 in je auto nadat je de hele ochtend bezig bent geweest met je weekendtaken, om vervolgens één uur en vijftien minuten in een rijtje van auto’s naar een uithoek van Nederland te rijden. En dat alles voor die prachtig mooie hobby van je, korfbal. Nou mogen meningen verschillen, maar wanneer ik die van mij mag geven, vind ik het dan ook belangrijk om een fijne wedstrijd te spelen. Het begrip van een fijne wedstrijd laat ik in het midden. Voor sommigen is dit zoveel mogelijk scoren, voor anderen is het simpelweg blessurevrij eindigen. Met frisse tegenzin geeft je lichaam aan dat het klaar is voor de wedstrijd, de spieren zijn opgewarmd en de gezonde spanning nestelt zich in je darmen en hoofd. Je knikt nog eens sportief naar je tegenstander en neemt alle informatie in je op. Dan volgt het laatste gesprek en vlieg je het veld op om je schot scherp te stellen. Tot zover is het oude jongens krentenbrood, je doet je ding en de scheids fluit voor het begin van de wedstrijd.

Het gaat meteen gelijk op en je geniet van de elementen en de spelers om je heen. Je voelt je één met je team en gaat de strijd aan met WSS 3. Doelpunten vallen gemakkelijk en de wedstrijd is zeer vermakelijk om te aanschouwen. Na een dikke twintig minuten spelen tegen een makkelijk scorend en geroutineerd team, bekruipt je een gevoel. Voor mij het meest waardeloze gevoel van het hele korfbal, je speelt steeds meer tegen negen man en hebt geen controle over de wedstrijd. Je geeft niet gauw de anderen schuld want je bent zelf verantwoordelijk voor je spel maar het doet iets met je brein. Onbewust ga je ermee in conflict en het meeslepen is een feit. In ieder geval neemt dan een overlevingsinstinct je spel over omdat je, je benadeelt voelt en extra moet vechten voor de punten. Jij en je team doet je best, je springt voor elke bal, verdedigd als een leeuw en zorgt ervoor dat jij of je teamgenoten zorgt voor doelpunten. En dan zit je in de rust, hijgend als een paard, maar toch tevreden omdat je tegen negen man gelijk staat in Oude Pekela. Je luistert naar je aanvoerder, en naar de ervaren spelers waar je nog zoveel van kan leren, past je plan van aanpak aan en gaat het veld weer op.

Toch nog onverwachts begint de meest gevreesde tweede helft die je als speler wilt. De leiding en controle verdwijnt uit beeld en de persoonlijkheden nemen het spel over. Harde botsingen, vervelende opstootjes en revanche acties voeren dan de boventoon tijdens de wedstrijd. Je probeert met een time out nog de rug te rechten en de energie te vinden om door te gaan, maar het is te laat. Je verliest met 20-16. Na de tijd bedaren de emoties en de adrenaline vloeit tijdens het douchen uit je lichaam door het doucheputje. Je relativeert met je teamgenoten en ziet je eigen fouten meer dan in. “We hadden meer moeten scoren, we lieten ze te makkelijk scoren” zijn leuzen die door de doucheruimte klinken. Natuurlijk is er nog steeds het onbegrip voor het optreden van degene die het spel moet leiden, maar je wilt hier ook niet te lang op doorgaan. Want zoeken naar excuses en verschuilen achter oncontroleerbare feiten, dat is niet jouw stijl en niet de stijl van jouw club. Dus je trekt je kleding aan, maakt een slechte grap en de sfeer buigt zich enigszins weer om naar een positief verhaal. Je wacht totdat iemand zijn portemonnee tevoorschijn haalt, roept dan “Ja lekker, ik wil ook wel één”, en gaat de derde helft in. Uiteindelijk rijd je met je team weer vijf kwartier terug en sluit je de sportzaterdag af. En dan laat in de avond, dan neem je de wedstrijd nog eens door in je hoofd en sluit je het af. Want het allermooiste aan je hobby is dat je na morgen weer een week vol trainingen mag verwachten, met als afsluiter op zaterdag een nieuwe partij in het mooiste dorpje van Friesland.

-quam mimi mum credula postero-

Een gemiddelde korfbalspeler


It Fean/Boelenslean B1 - DTL B1

Het was een spannende wedstrijd tegen 'It Fean/Boelenslean' (hierna: Boelenslean).
Het begon met een doelpunt voor Boelenslean, maar toen scoorde Reinder een doorloopbal en de score was 1-1.
Niet veel later kwam Willem Dirk met het 2de goal voor DTL.
Daarna scoorde Yme Hille een doorloopbal en was de stand 1-3 en dat was de ruststand.
Na de pauze scoorde Reinder gelijk een afstandsschot en nog een snelle return, maar daarna scoorde Boelenslean nog een doelpunt en was de stand 2-5.
Een tijdje later scoorde Alie Margriet een mooie doorloopbal. Boelenslean kreeg vlot daarna ook nog een doelpunt door een strafworp.
Daarna kwam Reinder met een strafworp terug en was de stand 3-7.
Even later scoorde Rienk Jan nog een afstandsschot en kwam Willem Dirk nog met een prachtige 'rommelbal' bij de korf.
Remco kwam nog met een snelle return kort bij de korf en toen was de stand 3-10 voor DTL.
En voor het einde scoorde Boelenslean nog 2 hele mooie doelpunten en was de eindstand 5-10 voor DTL B1!!
Op naar volgende wedstrijd.
Groetnis
Rienk Jan Miedema


DTL D2 - NQL D1

Onze eerste 'echte' wedstijd met deze team samenstelling. Vorige week hadden we de driekamp in Dokkum ook al gespeeld. We zijn nu met zijn vijven, Antine, Anneke, Eline, Abel en Gosse Jan. Het is vandaag een ware doelpunten regen geworden. De eindscore is namelijk 14-18 geworden. We starten goed door als eerste te scoren en zelfs een voorsprong te creëren. Maar dat liet NQL zich niet gebeuren. Door een wissel aan hun zijde werden ze een maatje te groot voor ons. De rust gingen we met 6-8 achterstand in. Na rust waren we weer even meer aan elkaar gewaagd. En werd er bijna om en om weer gescoord. We hebben nog een eindspurt gemaakt maar ze waren letterlijk en figuurlijk een maatje te groot voor ons. Op naar de volgende wedstrijd!


DTL E1 – NQL E1

Vandaag stond de eerste wedstrijd van het veldseizoen op het programma.
De E1 moest het opnemen tegen NQL uit Birdaard.
De eerst 10 minuten werd er goed overgespeeld en waren er genoeg kansen.
De stand bleef staan op 2-0 door doelpunten van Geert Johan.
Later in de eerste helft liep de stand al snel uit naar 11-0 met doelpunten van
Lieke 3x, Eline 2x, Gosse Jan 2x en Geert Johan 2x.
Na de rust liep de stand nog verder uit naar 18-2 met doelpunten van
Geert Johan 4x, Esmee 2x, en Lieke nog een keer.
Al met al een prima seizoen start.
Volgende week staat de wedstrijd tegen De Walden op het programma.


DTL F1 - Mid-Fryslân | Jansma Burdaard F1

Zaterdag 10 september was het zover, voor het eerst in het veld tegen echte tegenstanders voor echte punten. De tegenstanders hadden al een jaar kunnen oefenen, maar dat hield F1 niet tegen. Ze strijden tot het eind! Aan de motivatie en hun fanatisme lag het niet. Ze hebben verloren, maar wat deden ze het goed. De bal vasthouden tot de scheidsrechter bepaalde, mooi overspelen en vaak geschoten. Waarvan twee ballen er in vielen, door Jade en Jacob Jesse. Wat was iedereen enthousiast toen zij scoorden, als een echt team. De coach was fanatiek aan het coachen om ze direct al wat te leren. En ook langs de kant waren allerlei supporters om hun aan te moedigen. Na de wedstrijd mochten ze allemaal twee keer een strafworp nemen. Hier namen ze alle tijd en concentratie voor, dit hadden ze al goed geleerd op de training. Helaas geen doelpunten, maar dat komt nog wel. Een mooi begin van hun korfbal carrière. Aankomende vrijdag mogen ze strijden in Drachten.